‘- Det gjør at vi kan bruke varmen i bakken til oppvarming av for eksempel bygninger eller andre store installasjoner, sier direktør for flysidedrift i Avinor, Henning Bråtebæk.

Rusegropa som pilotprosjekt

Konseptet kan i kontrollerte former sende kaldt vann dypt ned i bakken, for deretter å bringe oppvarmet vann tilbake til overflaten. Dette kan så benyttes til oppvarming av bygninger, eller i dette prøveprosjektets tilfelle, til å varme opp rusegropa og holde den fri for snø. Ikke bare er teknologien som brukes banebrytende, men aldri før er det blitt boret så dypt i en norsk landbasert energibrønn.

Først i Norge til 1.500 meter

– Vi har boret oss ned til 1500 meters dybde på begge brønner, og når prosjektet er ferdigstilt skal de kunne varme opp hele plassen i rusegropa sier prosjektleder Bjørn Mosskull i Norwegian Energy Drilling, som gjennomfører prosjektet gjennom sine eiere Rock Energy AS og Båsum Boring AS.

– Det er aldri tidligere blitt gjort i Norge, forklarer Thor Erik Musæus, adm dir i Rock Energy AS. Videre legger han til at energien som hentes ut kan brukes til oppvarming av store bygningsmasser og direkte til bakkevarme med meget lave driftskostnader.

Les hele saken på bygg.no

Kilde: bygg.no