‘- Det gjør at vi kan bruke varmen i bakken til oppvarming av for eksempel bygninger eller andre store installasjoner, sier direktør for flysidedrift i Avinor, Henning Bråtebæk.
Rusegropa som pilotprosjekt
Konseptet kan i kontrollerte former sende kaldt vann dypt ned i bakken, for deretter å bringe oppvarmet vann tilbake til overflaten. Dette kan så benyttes til oppvarming av bygninger, eller i dette prøveprosjektets tilfelle, til å varme opp rusegropa og holde den fri for snø. Ikke bare er teknologien som brukes banebrytende, men aldri før er det blitt boret så dypt i en norsk landbasert energibrønn.
Først i Norge til 1.500 meter
– Vi har boret oss ned til 1500 meters dybde på begge brønner, og når prosjektet er ferdigstilt skal de kunne varme opp hele plassen i rusegropa sier prosjektleder Bjørn Mosskull i Norwegian Energy Drilling, som gjennomfører prosjektet gjennom sine eiere Rock Energy AS og Båsum Boring AS.
– Det er aldri tidligere blitt gjort i Norge, forklarer Thor Erik Musæus, adm dir i Rock Energy AS. Videre legger han til at energien som hentes ut kan brukes til oppvarming av store bygningsmasser og direkte til bakkevarme med meget lave driftskostnader.
Kilde: bygg.no