Kommende ambassadører fra norske og svenske Kran og Prefab var på plass denne dagen i idylliske Strömstad. Kursholderne Teddy Broadhurst og Thorleif Lundquist satt fokus på hva som skal til, og hvilken adferd som kreves av oss, for å være gode ambassadører.

Sikkerhetssamtalen er en vennlig samtale med åpne spørsmål (hva, hvordan, hvorfor). Den skal fortrinnsvis være mellom to personer og ta utgangspunkt i den konkrete arbeidsoppgaven som skal utføres. Sentralt er vurderingen av risikomomentene og hva som kan gå galt om noe uventet skjer. Når samtalen foregår mellom to personer så blir ansvaret for tiltak personlig – det er «jeg» som har ansvaret.

– Medarbeiderne må øves opp til at man har et personlig ansvar for sikkerhet. Man kan ikke vente på at «vi» tar ansvaret, for da skjer det ingen ting. «Hva eller hvem jeg velger å legge i potten» når jeg ikke tar ansvar for sikkerhet, kan være en god tanke å ha med seg, poengterer etolog Thorleif Lundquist.

«I potten» er et uttrykk for hva du (ubevisst) er villig til å ofre for å ta snarveier. Konsekvensene av å forsøke å spare noen sekunder på å ta en snarvei kan være fatale, og stå i et urimelig forhold til hva du faktisk gambler med å ofre ved å ikke gjøre tingene riktig.

Ambassadørene starter jobben nå

Ambassadørenes første sikkerhetssamtale skal gjennomføres allerede i løpet av første uken. Det skal dokumenteres at samtalene er utført, men det legges ikke opp til en omfattende gjengivelse av hva som ble tatt opp og diskutert i samtalen. Dette skal ikke bli byråkratisk og tungrodd. Simpli Better skal tilpasses og benyttes som app til enkelt registrering. Foreløpig er det satt krav til at alle som har fått opplæring skal utføre minst en sikkerhetssamtale i uken, inntil samtalen er en naturlig del av jobbhverdagen til alle våre medarbeidere.

Informasjonsmøte

Ambassadørene skal ta initiativ til et informasjonsmøte i sin organisasjon som en forlengelse av opplæringen. Alle ambassadørene fikk en oransje button som viser at de er ambassadører og kontaktpersoner for sikkerhetssamtalen. Dette skal være enkle en-til-en-samtaler, som man etter litt trening skal være komfortable med å ta initiativ til – og komfortable med å delta i.

I Kynningsrud setter vi «Sikkerheten først!»


Vi snakket litt med sikkerhetssjef Torkil Kynningsrud og montasjeleder i Kynningsrud Prefab, Hallstein Sjøstrøm om ambassadørkurset.

sikkerhetssjef Torkil Kynningsrud-300x300
Torkil Kynningsrud, sikkerhetssjef konsern
Hvem er det som deltar her i dag?
Ledere på forskjellige nivåer som skal være ambassadører for Sikkerhetssamtalen, det vil si personer som skal jobbe aktivt ut i organisasjonen med å innføre denne viktige samtalen ute i organisasjonen.

Hva er målet med å lære om adferd på denne måten som vi gjør her i dag?
God sikkerhet handler ikke om fine ord, men hva vi gjør. Det er atferden som teller, eller Godkultur som vi sier i Kynningsrud.

Sikkerhetsambassador - Hallstein Sjøstrøm-300
Hallstein Sjøstrøm, montasjeleder og ambassadør for sikkerhetssamtalen
Du har alle dine ti fingre intakt til tross for at du har jobbet med montasje på byggeplass i over 30 år.  Hvordan har du klart det?
Jeg tror vi kan si både litt flaks og mye fokus. Man må være til stede og tenke over det man gjør når man jobber ute på byggeplassene.

Hva tenker du må gjøres annerledes enn i dag for å unngå skader og ulykker?
Man må forberede seg godt før man starter jobben, i oppstartsmøter. Og stoppe opp hvis uventede ting skjer underveis.

Hvordan tror du sikkerhetssamtalen kan gjøre en forskjell
?
Jeg tror den kan gjøre en forskjell fordi man må få sikkerhetstanken «under huden». Vi gjennomfører egentlig allerede tilsvarende samtaler, men ikke så systematisk som det nå er tenkt. Vi må få guttene til å tenke sikkerhet hele veien og ikke ta snarveier. Sikkerhetstanken må under huden på folk og bli en naturlig del av hverdagen.
 
 

Säkerhetsambassadör-Jimmy Lindroth
Säkerhetsambassadör och kranförare Jimmy Lindroth.
Vad tänker du måste göras annorlunda än i dag för att undvika skador och olyckor på arbetsplatsen?

Vi måste bli bättre på att uppdaga potentiella risker och faror som vi stöter på ute på arbetsplatserna. Att inte bara gå förbi och tänka att det är någon annans arbete att sköta om. Inte vara rädda för att såra någons känslor för att gå fram och prata. Du kanske har sett något som de själva missat. Det hela går inte ut på att skälla ut någon som inte har sina glasögon på sig eller klättrar upp och tar risker för att att koppla/lossa mig som kranförare för att spara tid.Det handlar om att få vederbörande att inse vad som skulle kunna hända ifall något skulle gå fel. Att genom ett enkelt säkerhetssamtal få vederbörande att tänka smartare och framförallt säkrare. Alla har vi någon som väntar hemma.

JAG är ansvarig för säkerheten. Inte min chef, inte skyddsombudet, inte platschefen på bygget jag jobbar på, inte gubbarna på den andra firman som är här och jobbar samtidigt. Det är jag som kan göra skillnad. Om alla skulle tänka på det viset skulle många olyckor kunna undvikas.

Hur tror du att säkerhetssamtalet kan vara positivt för säkerheten?
Att regelbundet ha små säkerhetssamtal med mina kollegor och vänner är väldigt viktigt. Många tänker inte på vilka följder en eventuell olycka kan föra med sig. Har man tur är det bara materiella ting som tar skada, har man otur så är det din familj som kommer få det hemskaste samtalet någonsin den dagen och för vad? Att du ville spara 5 minuter på att sätta på dig en fallsele?
En sådan olycka drabbar inte bara dig, tänk på allt lidande du lämnar efter dig.